موسیقی ایرانی
ترانه های تصویری
در سالهای پایانی دهه ۳۰ ، نوآوریِ تازه ای سببِ دگرگونی در شکل و محتویِ ترانه های سنتی شده است . ترانه سرایان به متن های ِ تصویری ، گرایش بیشتری پیدا کردند و آهنگسازان نیز ، ناگزیر کوشیدند ، تا موسیقیِ خود را جلوه ای تصویری بدهند . یافتنِ نامِ شاعری که برای نخستین بار به سراغِ تصویر رفته باشد ، کارِ آسانی نیست . اما می توان گفت که این گرایش ، همزمان در بیشترِ ترانه ها ، خود را نشان می داد و شاید " تک درختِ " زنده یاد استاد " نواب صفا " که بر رویِ آهنگی از " عباس شاپوری " نشسته ، از نخستین ترانه های تصویری باشد : تك درختی ، تیره بختم ، كه در سكوت صحرا/ فریاد من ، شكسته در گلویم . . . " اسماعیلِ نواب صفا " ، تنهایی و تیره بختیِ انسان را به تک درختِ بی بر و باری ، مانند می کند که در دلِ صحرا نشسته است . تک درخت را در آغاز ، " پورانِ شاپوری " خوانده و پس از آن ، خوانندگان بسیاری آنرا بازخوانی کرده اند .
ترانه سرایانِ دیگری نیز ، ترانه های تصویری پرشماری سروده اند ، از جمله می توان از " طاووس " : در کنار گلبُنی خوش رنگ و بو طاووسِ زیبا / با پَر صد رنگِ خود ، مستـانه زد چتری فریبا . . . و " سرو و بید " : سروی و بیدی ، بر لب جویی ، گرم سخن بودند / بی خبر از خود ، هر چه تو گویی ، چون دل من بودند . . . ، از زنده یاد " معینی کرمانشاهی " با آهنگهایی جاودان از استاد زنده نام " پرویز یاحقی " با صدای جادویی بانو " مرضیه " اشاره کرد .
همچنین آتشِ کاروان از " بیژن ترقی " یکی از همین ترانه های مشهور تصویری است : من همه یاران تنها ماندم ، آتشی بودم برجا ماندم/ با این‌گرمی جان در ره ، مانده حیران این غم خود . . . " ترقی " در آتشِ کاروان نیز ، نگاه به تنها ماندنِ انسان دارد و او را یعنی خود را خاکستری بازمانده از آتشِ کاروان می داند که به راهِ خود رفته است و جرقه ای هنوز در این خاکستر هست . اما آنقدر توانا نیست که برخیزد و به دنبالِ یاران برود که این نگاه ، موضوعِ ظریفِ نوآورانه ای است . آتشِ کاروان با آهنگِ درخشانی در شور از استاد " علی تجویدی " پیوند خورده و با صدای رسای بانو " دلکش " به اجرا درآمده است . با هم به برخی از این ترانه ها گوش جان می سپاریم .
0
جستجو در سایت
استارت آپ ها

ایده ها برای استارت آپ موجب رونق کسب و کارهای اینترنتی

آینده / استارت آپ

استارت‌آپ‌ها ادبیات بازار سرمایه را بلدند؟

استارت آپ

صدور تاییدیه دانش بنیانی شتابدهنده صدر فردا

اخبار / استارت آپ

اپلیکیشن شارژاپ

گوناگون / استارت آپ / رپرتاژ آگهی / بازتاب

جذاب‌ترین ایده‌های B2B در سال 2020

استارت آپ

۱۰ استارتاپ که بدون سرمایه به سوددهی رسیدند

استارت آپ

ایده ها و پیشنهاد برای استارت آپ در سال جدید

راهکارها و ترفند ها / استارت آپ

استارت‌آپ ایرانی؛ مرجع اول زنان افغان

استارت آپ

شروع یک کسب و کار نوپا پلتفرمی

استارت آپ

برنامه شبکه اجتماعی تیندر

گوناگون / معرفی وب سایت / استارت آپ

10 استارت آپ برتر تاکسیرانی جهان

استارت آپ

پخت پیتزاهای هیجان انگیز با هوش مصنوعی

آینده / استارت آپ

ایده‌ های استارتاپی فراموش شده‌

دورنما / بازار / استارت آپ

اپل، استارتاپ فناوری خودران Drive.ai را تصاحب کرد

استارت آپ

بررسی مهمترین چالش‌های تیم‌های استارتاپی

استارت آپ

نگرانی کاربران از هزینه تعمیر و تامین قطعات

گفت و گو / بازار / استارت آپ

مصاحبه با مدیرعامل و بنیان‌گذار استارتاپ Moz

گفت و گو / استارت آپ

آشنایی با استارت آپ های حوزه مدیریت آب

استارت آپ

راه اندازی ۷۰ استارت آپ توسط نخبگان ایرانی

استارت آپ

معرفی هشت استارت‌آپ‌ موفق ایرانی در حوزه فینتک

استارت آپ

اولین مرورگر شرعی دنیا

استارت آپ

از صفر تا پیست

استارت آپ

معرفی برترین استارتاپ‌های CES 2019

اخبار / استارت آپ

تبلیغات
درباره ما

مجله اینترنتی دیپروتد نشریه مجازی بر بستر اینترنت به مسائل آموزشی و مقالات پیرامون کسب وکار های نوپا یا استارت آپ ها و سبک زندگی است فعالیت و محتوای مطالب ارائه شده در سایت همه بیشتر در حوزه مدیریت، کارآفرینی ، روانشناسی ،اقتصادی و فناوری اطلاعات است نام اصلی دیپروتد "ریشه های عمیق " با مجوز رسمی از هیات نظارت برمطبوعات مشغول به فعالیت است

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید